Dzięki szerokiemu dostępowi do generatorów ozonu nasze życie staje się znacznie prostsze i co najważniejsze zdrowsze. Dziś bez trudu, w warunkach domowych, możemy ozonować powietrze, żywność, a także wodę. Dzięki silnym właściwościom utleniającym ozon działa bakteriobójczo i wirusobójczo. Na przestrzeni ostatnich dekad, dominującą metodą uzdatniania wody stał się chlor. Woda, która dociera do naszych mieszkań, jest intensywnie chlorowana, co niestety niekorzystnie wpływa na jej zapach i smak. Czy na obecnym etapie posiadanej wiedzy i rozwiązań technologicznych jesteśmy skazani na chlorowaną wodę? Odpowiedź brzmi nie, a przynajmniej jesteśmy w stanie znacząco ograniczyć ilość chloru w wodzie, której używamy i którą spożywamy. Rozwiązaniem jest ozonowanie. Oczywiście ozon na etapie przesyłu wody nie jest w stanie całkowicie zastąpić działania chloru, z uwagi na znikomą trwałość cząsteczki. Woda narażona jest na działanie drobnoustrojów na całym odcinku przesyłu, a ozonowanie na etapie oczyszczalni uchroniłoby skład wody tylko przez około 20-30 minut. Dlatego warto zadbać o czystość domowej wody już po jej zaczerpnięciu z sieci. Z pomocą przychodzą proste i funkcjonalne ozonatory, które umożliwiają dezynfekcję wody w kilka minut.
Ozonowanie Wody do picia na czym polega
Ozon jest potrójną, aktywną formą tlenu o wyjątkowo wysokich właściwościach dezynfekujących. Poddając wodę ozonowaniu, rozpraszamy zawarte w niej komórki mikroorganizmów (bakterii i wirusów). Cząsteczki ozonu zamieniają je w roztwór i uniemożliwiają ponowną regenerację. Oznacza to, że poddana ozonowaniu woda na zawsze pozostaje czysta, chyba że zostanie ponownie zanieczyszczona przez złe przechowywanie lub transport. Czas reakcji ozonu uwolnionego w wodzie to zaledwie dwie sekundy, co daje mu ogromną przewagę nad chlorem. W warunkach naturalnych ozon wytwarzany jest jedynie w wyniku promieniowania UV lub podczas wyładowań atmosferycznych.
W stacjach sanitarnych, przemyśle lub w gospodarstwach domowych, trójtlen wytwarzany jest z udziałem wyładowań elektrostatycznych — na tym mechanizmie oparte jest działanie domowych ozonatorów wody. Mówiąc najprościej; ozonowanie wody do picia polega na rozpuszczaniu w niej gazowego ozonu w celu całkowitego oczyszczenia. Metoda jest szybka a co ważne w pełni ekologiczna. W przeciwieństwie do wspomnianego wcześniej chloru, ozon nie pozostawia po procesie utleniania żadnych substancji obocznych. Woda nie przejmuje też żadnych dodatkowych smaków czy kolorów. Nie ma innej, tak ekologicznie czystej metody dezynfekcji wody.
Woda ozonowana do picia i innych celów
Przyjrzyjmy się bliżej leczniczym właściwościom, które niesie ze sobą woda ozonowana do picia. Większość opracowań medycznych zwraca uwagę na wsparcie, jakie zapewnia ozon w walce z bakteriami, wirusami czy grzybami. To prawda, ale picie wody ozonowanej to znacznie szersze zagadnienie. Pijąc wodę oczyszczoną ozonem, dostarczamy naszemu organizmowi wysoko reaktywnych cząstek tlenu, co sprawia, że dotleniamy komórki organizmu, a więc efektywniej je odżywiamy. To w prosty sposób przekłada się na naszą kondycję, samopoczucie itd. Kto z nas nie zmaga się z problemem suchej skóry dłoni czy twarzy?
Problem szczególnie intensywnie dokucza nam w okresie zimowym. Antidotum na suchą skórę jest woda, ale to właśnie ta ozonowana nawadnia nasze tkanki najbardziej skutecznie, wspomaga ich oczyszczanie i regenerację. Ozonowanie ma sens nie tylko w przypadku wody pitnej, ale również w przygotowywaniu wody do kąpieli. Natleniona i oczyszczona woda doskonale wpływa na naszą skórę, przyspiesza leczenie ran, miejsc zapalnych, a także innych problemów skórnych takich jak: grzybica, trądzik czy opryszczka.
Woda ozonowana w basenach domowych
Oczyszczanie wody w domowym basenie powinno być wykonywane regularnie. Dotyczy to zarówno basenów odkrytych, jak i zadaszonych, choć w przypadku tych drugich częstotliwość dezynfekcji może być niższa. Ozonowanie wody basenowej wykonujemy za pomocą ozonatora o odpowiedniej wydajności (zależnej od objętości naszego zbiornika) oraz załączonych akcesoriów. Ozonatory wody dedykowane do przydomowych basenów to urządzenia przemysłowe o innej budowie i sposobie działania od tych stosowanych, chociażby do uzdatniania wody pitnej. Urządzenia przeznaczone do ozonowania basenu to generatory wyposażone w układy zwężkowe z pompami, koncentratorami tlenu czy też reduktorami ciśnienia. Ich zadaniem jest usunięcie z wody wszelkich wirusów, bakterii i glonów. Efekty ozonowania można zauważyć gołym okiem, ze zbiornika zniknie bowiem charakterystyczna zielona barwa, a przywrócona zostanie krystaliczna przejrzystość. Utlenione zostaną mikrozanieczyszczenia i materia organiczna. Co więcej, cząsteczki ozonu usuną z wody amoniak, mangan i żelazo. Ozonowana woda nie posiada żadnego zapachu oraz smaku, jest obojętna dla naszego organizmu. Dzięki temu nie musimy obawiać się wystąpienia po kąpieli podrażnień skórnych, czy pieczenia oczu.
Zastosowanie wody ozonowanej w przemyśle
Wykorzystanie ozonu w warunkach przemysłowych wymaga niemałych kosztów instalacyjnych, jednak z uwagi na bardzo niskie koszty operacyjne w dłuższej perspektywie, a także dzięki bezpieczeństwu dla środowiska, metoda ta zyskuje coraz szersze zastosowanie. Z wody ozonowanej korzystają liczne ubojnie i przetwórnie, gdzie bakteriobójcze działanie ozonu ma znaczenie podczas płukania mięsa i ryb. Z podobnych względów ozonowaną wodę używają wytwórcy oraz dystrybutorzy warzyw i owoców. Ozon nie tylko oczyszcza zewnętrznie produkty spożywcze, ale również wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Szeroko rozumiana branża spożywcza wciąż znajduje nowe zastosowania ozonu dla własnych potrzeb, ale to nie wszystko. Gdzie jeszcze znajduje zastosowanie oczyszczona ozonem woda? Wszędzie tam, gdzie potrzebne jest uzdatnianie wody produkcyjnej i technologicznej. W stawach hodowlanych metoda ta pozwala dodatkowo napowietrzyć wodę. W publicznych basenach zredukować negatywne działanie chloru, a w przyzakładowych oczyszczalniach ścieków uzdatnić wodę do ponownego użycia. Zastosowanie wody ozonowanej w przemyśle służy jej mineralizacji, odbarwieniu, usunięciu niepożądanych zapachów.
Ozonowanie wody – wady i zalety
Ozonowanie wody znacząco rozszerza możliwości jej wykorzystania zarówno w warunkach domowych, jak i przemysłowych. Z jednej strony podając ozon do wody, usuwamy z niej szkodliwe bakterie i mikroorganizmy, przez co woda staje się w pełni bezpieczna dla naszego organizmu. Możemy ją spożywać, możemy w niej płukać warzywa i owoce, aby pozbyć się szkodliwych pestycydów. Bezsprzeczną zaletą ozonowania wody, jest także usunięcie z niej żelaza i manganu. W ten sposób nasza karnówka staje się neutralna smakowo i zapachowo. Ogromną różnicę można poczuć, zaparzając w oczyszczonej wodzie herbatę lub zioła.
Oprócz licznych zalet można wskazać także pewne wady ozonowania, lub też, aby być bardziej precyzyjnym, nazwijmy je ograniczeniami. Ozonowanie wody ma sens wówczas gdy woda spełnia pewne określone parametry. Najważniejszym jest temperatura, im wyższa tym czas rozpadu ozonu będzie krótszy i skuteczność zabiegu będzie się obniżała. Oznacza to, że ozonowanie wody ciepłej, którą to chętniej wykorzystalibyśmy w warunkach gospodarstwa domowych, niestety nie ma sensu. To samo dotyczy transportu i magazynowania wody ozonowanej, czynności te są niepraktyczne z uwagi na okres półtrwania ozonu w wodzie. Oczyszczanie wody za pomocą ozonu wykazuje największą skuteczność, gdy wykonywane jest w czasie rzeczywistym.